Gelezen: Leaders Eat Last, Simon Sinek

Sinek schets het idee dat de grondslag van leiderschap niet enkel aangeleerd is maar ook cultuur en tijdsgebonden is.

Hieronder een paar kernpunten uit het boek wat mij is bij gebleven.

Circle of Safety

Een plek waar fouten gemaakt mogen worden. We zijn mensen, we maken fouten. Daar zou je niet op afgerekend moeten worden maar er zou van geleerd moeten worden. Samen zou je de fouten moeten voorkomen.

Circle of Safety - Een veilige omgeving waarin onderling niet wordt gestreden voor persoonlijke veiligheid. Iedereen steunt elkaar in het gevecht tegen de 'boze' buitenwereld.

De mens

Het menselijk lichaam wordt gerund door hormonen en neurotransmitters. Hiervan zijn er 4, zo schrijft Sinek, bepalend in het menselijk handelen:

  • endorfine (runnershigh)
  • dopamine: beloningssysteem
  • serotonine: stimulerende werking
  • oxytocine: neurotransmitter en hormoon; speelt belangrijke rol bij sociale contacten

Deze hormonen zorgen ervoor dat we bepaald gedrag herhalen of belonen. Zo worden er voorbeelden genoemd uit de oertijd waarbij er wordt gejaagd. Het lichaam pept je op om achter de prooi aan te gaan en beloond op het moment dat de prooi gevangen is waarbij er een hechte band ontstaat in de jagersgroep.

De groep weet ook wie het beste (alpa) jager is, de leider. Deze leider heeft privileges. Hij zorgt immers door zijn ervaring en skills voor het eten. Het heeft als groep voordelen deze leider voorop te laten lopen. Zolang de groep de voordelen ervaart zal de leider geaccepteerd worden. Wordt de groep aangevallen door een andere stam dan wordt ook verwacht dat de leider voorop gaat in de strijd.

Cultuur

In 1929 begon de gote depressie die niet zomaar voorbij was. Een hele generatie groeide op in armoede en moest samen komen om te overleven. Er ontstont een groepsverband waarbij iedereen in hetzelfde schuitje zat. Aansluitend kwam de tweede wereld oorlog om de hoek kijken. De jeugd die net de grote depressie had meegemaakt was nu oud genoeg om het land te dienen. Samen, schouder aan schouder, gingen ze de oorlog in.

Deze achtergrond en ervaringen namen ze mee in de wederopbouw van de economie na 1945. Tot 1960 a 1970 het heel normaal je leven lang te werken voor 1 en dezelfde baas. Je deed het samen, schouder aan schouder, hielp je het bedrijf vooruit.

Er ontstond een tijd van overvloed. Er waren geen tekorten, je hoefde met weinig rekening te houden. In deze omgeving groeide de 'boomers'-generatie op. In tegenstelling tot de vorige generatie was er weinig reden om rekening te houden met je omgeving. Het ging meer om het ik. Dit namen ze mee de werkvloer op.

Boomers - Cultureel en tijdgebonden (crisis 1920, WW2, 1950) keuzes en manier van leven. Vloeit door in de bedrijfsethiek.

Friedman kreeg in deze tijd het idee van vrijemarktseconomie. Zolang een bedrijf alles doet om te groeien is dit goed voor het algemeen belang. Het ik-idee toegepast op het bedrijfsleven.

Abstractie

Binnen een bedrijf werd niet zozeer gekeken wat goed was voor de lange termijn. Hoe kan ik op korte termijn veel geld verdienen. Dit werd de norm. Neem hierbij mee dat er steeds meer gewerkt werd voor de aandeelhouders, niet voor het personeel.

Het personeel werden cijfers, er kwamen targets. Enige doel is om die targets te halen, hoe maakt niet zoveel uit. Als het maar niet ten koste gaat van mij zelf, de rest kan opgeoverd worden.

Abstractie - Wanneer personen cijfers worden, hiermee wordt afstand gecreƫerd.

De leiders

De man aan de top bepaald hoe er wordt gewerkt, wat de cultuur binnen het bedrijf is. Is het een plek waar fouten worden vergeven, waar van fouten worden geleerd, dan wordt er een veilige omgeving gecreerd.

We moeten weer terug naar het idee dat personeel het personeel is, niet slechts nummers op papier zonder naam erbij. Wees transparant. Gaat het slecht, dan moet niet de eerste reactie zijn om personeel te ontslaan. Is de cultuur binnen het bedrijf goed, heeft iedeeen het zelfde beeld dan heeft het personeel hart voor de zaak dan kunnen er andere keuzes gemaakt worden (bijv. tijdelijk minder salaris).

Deze ommezwaai gaat niet zomaar en kan niet zomaar opgelegd worden. Voordat een leider gevolgd wordt moet het personeel ook inzien dat het voordelen heeft om deze (alpha) jager voorop in de strijd te volgen.

De abstractie generatie

Generatie X en Y komen nu de arbeidsmarkt op. De door dopamine geleide afleidingsgeneratie. Whatsapp bericht, afgeleid, Instagram, afgeleid. Ondanks dat deze generatie aangeeft te kunnen multitasken is dit voor de mens onmogelijk. Deze generatie kan zich heel goed en snel laten afleiden (geleid door de dopamine shot die dit geeft).

Je kunt pas leiden als je de volgende leiders leidt