Verborgen groenten

In het MEER-magazine van DVHN stond laatst een recept in voor pompoenbrood. Dat leek mij wel een uitdaging, een keer een ander ingrediënt in het brood verwerken. Heb je gelijk ook weer wat groenten met je lunch achter de kiezen.

Bakken met pompoen: vier makkelijke recepten
In de herfst wordt er in Nederland flink gebakt. Verse appeltaarten en cakes worden op tafel gezet. Maar wist je dat je ook heerlijk kan bakken met pompoen? Zo is het bijvoorbeeld heerlijk uit de oven, als soep en in baksels. Heb je nu zin om aan de slag te gaan? Laat je dan inspireren door deze vie…

Ik heb het broodrecept uit het artikel niet gebruikt. Een dag van te voren heb ik de ongeveer 150 gram pompoen gekookt (met beetje zout) en hier pompoenpuree van gemaakt. Verder heb ik mijn 'standaard' brood recept gebruikt (400 gram meel) en daar 180 gram pompoenpuree aan toegevoegd. Van deze 180 gram heb ik 50% meegeteld als vocht (90 gram).

Er lagen nog heel wat tomaten in de keuken waar echt iets mee moest gebeuren. In het kader om meer groenten in het brood te verwerken heb ik 3 tomaten ontveld en gepureerd om het als vocht in het brood te gooien. Ik heb 90% van het gewicht als vocht mee gerekent in het recept. Het vocht verder aangevuld met een ei en wat boter (30 gram). Verder nog wat zongedroogde tomaten een klein potje olijven erbij en je hebt een heerlijk brood.

Proef je de groenten erin terug? Nee, de pompoen geeft een leuke gele kleur. Verder vond ik dat het brood wel zachter is door het gebruik van de groenten. Normaal gesproken komt er een wat harder of grover brood uit de oven.

Het doel van de tomaat was om het brood wat zachter te krijgen. Hier moesten de boter en het ei voor zorgen. Of de tomaat hier zelf nog wat in heeft betekend weet ik dus niet. Brood heeft verder een licht oranje kleur.

Nu opzoek naar andere exotische ingredienten voor in het brood!