Schijnbaar heb ik deze site al langer dan 3 jaar draaien. De eerste aantekeningen voor dit artikel dateren uit 2020, heb er sinds dien niet veel meer aan gedaan maar toch. Gezien de gas-, Oekraïne- en/of klimaatcrisis is het weer een actueel onderwerp.
Zoals iedereen in Nederland worden ook wij bewust van ons gas verbruiken en manieren om gas te besparen. Eerst maar eens inzichtelijk maken wat ons gasverbruik door de jaren heen is.
Ik heb Home Assistant draaien die de P1 poort van de slimme meter uitleest. Hier zit ook het gasverbruik in. Dit alles wordt opgeslagen in een database.
Opzich zegt het gasverbruik niet heel veel omdat dit grotendeels afhankelijk is van het weer. Hoe kouder de buitentemperatuur hoe meer gas er in de wintermaanden verbruik wordt om het huis op temperatuur te houden.
@todo Overzicht van graaddagen / gas?
Afgelopen 3 jaar hebben we nog een vast contract gehad bij GreenChoice. Achteraf gezien is dit een goede keus geweest waardoor we niks gemerkt hebben van de prijs schommelingen. Deze loopt per 1 augustus af en gaan we over op het variabel tarrief van GreenChoice.
Hoe slim kan warmte?
Sinds de verbouwing konden we het huis nog op 1 punt aanzienlijk verbeteren op het gebied van isolatie en warmte verlies: glas. Dit is de afgelopen week vervangen met tripel glas (waar mogelijk). Mijn gok is een besparing van 100 m3 op het gasverbruik.
Nu alles in huis is gedaan moeten we op andere manieren gaan kijken hoe we gas kunnen besparen. Hoe slim kunnen we het huis maken zonder comfort te verliezen maar wel gas te besparen. In de badkamer is al een poging gedaan door de vloerverwarming omlaag te zetten en de aanwezige radiator aan te zetten op de momenten dat er gebruik wordt gemaakt van de badkamer. Het probleem nu: de radiator ontvangt alleen warm water wanneer er warmte behoefte is vanuit de vloerverwarming. Als er nergens een warmte vraag is wordt de radiator ook niet warm.
Op mijn takenlijstje staat nog het afvangen van het signaal van de vloerverwarming controller richting de cv-ketel en deze te vervangen met een opentherm controller (gekoppeld aan Home Assistant). Hiermee wordt het mogelijk de radiator van de badkamer te voorzien van warmte zonder dat de vloerverwarming warmte nodig heeft.
De vloerverwarming op mijn kantoor is al 'slim'. Deze wordt aangestuurd vanuit Home Assistant. Deze is zo ingesteld dat hij maximaal 1 uur aan kan staan voordat hij zichzelf weer uitschakelt want de HA-thermostaat functie werkt met een temperatuur sensor dit niet vaak genoeg een nieuwe waarde doorstuurt.
De badkamer is ook gekoppelt aan Home Assistant waardoor het mogelijk is de vloerverwarming open te hebben staan terwijl de radiator ook de ruimte verwarmt. De vloerverwarming zou zichzelf uitschakelen wanneer de temperatuur is berijkt maar dit overschrijft Home Assistant.
Je wilt niet inleveren op comfort. 's Ochtends vroeg in een koude badkamer omkleden of in een koud huis thuis komen is niet aangenaam. Het is wel zonde om ruimtes te verwarmen waar je slechts een paar uur per dag aanwezig bent. Aangezien vloerverwarming tijd nodig heeft om een ruimte warm te krijgen door z'n massa is er weinig speelruimte om iets slim te maken.
Meerdere warmte bronnen
De basis warmte (16 tot 18 graden) kan wel geleverd worden door de vloerverwarming. De vloerverwarming zou deze energie moeten afgeven ongeacht eventuele andere warmte bronnen (want massa).
De extra warmte (bijv. 21 graden) zou wel vanuit een andere (snelle) energie bron kunnen komen. Wij hebben een pelletkachel staan waarmee we dit kunnen bereiken. Dit zou ook eventueel kunnen middels een airco (die kan verwarmen). Het zou helemaal mooi zijn als dit allemaal geregeld kan worden vanuit Home Assistant.
Nu zit daar nog een probleem, de pelletkachel aan Home Assistant hangen. Ik heb nog geen slim kastje gevonden voor onze pelletkachel en zelf maken heb ik nog niet de juiste documentatie gevonden. Maar ook dit is eigenlijk een luxe probleem. Bij thuiskomst een warm(er) huis in plaats van even moeten wachten.