Meedoen aan de wetenschap

Vorig weekend (3 okt) stond er een interessant artikel in het Dagblad van het Noorden:

Hoe schoon is de lucht in jouw straat? Doe mee met dit onderzoek en meet het zelf
Hoe is het met de kwaliteit van onze lucht gesteld? Of die in je eigen straat? De Rijksuniversiteit Groningen en Forum Groningen zijn mede daarom het project ‘Onze Lucht’ gestart waarbij ze de hulp van de bevolking van Groningen, Friesland en Drenthe inroepen.

Ik heb mij hier gelijk voor aangemeld. Ten eerste omdat ik nog geen (eigen digitale) buiten temperatuur sensor heb, ten tweede omdat ik zelf nog niet had gekeken naar een PM2.5 en PM10 sensor heb gekeken en ten derde ik heel benieuwd ben hoe dit project gaat werken.

Elke kamer hier in huis heeft een eigen temperatuur sensor die zijn data doorstuurt naar mijn Home Assistant. Daarnaast wordt het gasverbruik, stroom verbruik en stroom opbrengs vast gelegd. Als buitentemperatuur gebruik ik nu de data die BuienRadar registreert. Hier kan nog wel een eigen sensor bij die de buitentemperatuur vast legt.

Het project 'Onze Lucht' wil op grote schaal de lucht kwaliteit bij jou in de buurt meten. Dit zodat je zelf kan zien wat de kwaliteit is maar ook voor de wetenschap is dit belangrijke data. Het zijn dan geen wetenschappelijke meetintrumenten maar de kwantiteit zal voor enige kwaliteit zorgen.

Uiteindelijk zullen alle sensoren terug te vinden zijn op de kaart van sensor.community.

Terugkomend op Home Assistant. In het ideale plaatje wordt de data direct vanuit de sensor ontvangen door Home Assistant. Wanneer dit niet lukt is het nog mogelijk om de data vanuit sensor.community op te vragen middels de API van Luftdaten.info (link naar intergation).